A folytonos visszanézés hátráltatja az utadat, ha túlzott mértékben, pánikból és folyamatosan teszed. Támogatja viszont, ha csak a megállóknál tekintesz vissza, mint például év elején.

Ismét eltelt 365 nap, 8.760 óra, 525.600 perc. Így kimondva ugye nem is tűnik olyan soknak? Pedig ami tavaly történt veled, az kihatással lesz az idei évedre. Szeretnéd, hogy ez a legpozitívabb legyen? Olvass tovább…

Ha láttad az idei vagy akár az elmúlt 10 évzáró videómat, akkor tudhatod, hogy mennyire fontosnak tartom a visszatekintést, főleg így év végén vagy év elején.

 • Mely céljaimat sikerült elérnem?
 • Milyen akadályokat sikerült legyőzni?
 • Hol nem jutottam el odáig, ahova szerettem volna?
 • A legfontosabb pedig, hogy mindez, most már kellő távolságból rátekintve: MIÉRT TÖRTÉNT ÍGY?

Érdemes végiggondolni és külső szemlélőként újra átélni a fontosabb eseményeket, mert ez erőt ad a jövő évi kihívásokhoz, illetve segít abban, hogy lehetőleg ugyanabba a zsákutcákba jövőre már ne menj be, vagy legalább ne olyan mélyen.

Visszatekintés nélkül úgy lövöldözünk egy céltáblára, hogy nem nézzük meg a lövések között, egyáltalán eltaláltuk-e a táblát valahol.

A visszatekintés egyben egy rövid megállás is.

Sokkal jobb előre nézve haladni céltudatosan, majd olykor megállni és visszatekinteni, mint percenként hátratekinteni és úgy próbálkozni lépésről-lépésre előre jutni.

Az év eleje egy tökéletes lehetőség arra, hogy visszatekints.

Az alábbi fontos visszatekintős kérdésekkel szeretnék neked támpontot adni, hogy a lehető legtöbbet tud kihozni az idei évből a tavalyi év tanulságaira alapozva.

Vegyél elő egy füzetet/ egy darab A4-es papírt és egy tollat, kapcsold ki a telefonodat egy 30-60 percre, vonulj el egy csendes helyre és válaszold meg a kérdéseket. Hidd el, nagy hatása lesz, az idei évre ha komolyan veszed!

Íme a visszatekintő kérdéseid

Bevezetés, első feladat: lapozd végig a naptáradat, a papírra írd fel az összes hónapot alája pedig, hogy mik voltak a legjelentősebb események abban a hónapban. Ezzel kezdd, mert ez segíteni fog felidézni az idei év történéseit.

 1. Mi volt a 3 legnagyobb kihívás, amit sikeresen megoldottam? Azaz mi jelenti számomra a 3 legnagyobb sikert az előző évben?
 2. Mely hónapban, mely napon, mely helyzetekben éreztem azt, hogy feladnám/elegem van/nem bírom tovább, de ennek ellenére mégis mentem tovább előre tűrve a fájdalmat, és utólag kiderült, hogy megérte. Mikor tartottam ki a legnagyobb nehézségben?
 3. Mi volt a 3 legnagyobb félelmem, aki végül nem következett be?
 4. Mely 3 tulajdonságomban fejlődtem a legtöbbet?
 5. Milyen betegségeim, testi fájdalmaim voltak idén és visszatekintve, mik lehettek az üzeneteik, lelki háttérokaik? Mit tanultam belőlük?
 6. Mely 3 eseményért vagyok a leghálásabb?
 7. Hol éreztem azt a legerősebben, hogy létezik gondviselés? Hogy létezik egy nálam magasabb erő, mely körülölel és segít a nehézségben, szenvedésben? Ki volt az a 3 ember, akikre a legjobban számíthattam az évben?
 8. Kinek/kiknek adtam a legtöbbet az önzetlen munkámból, erőmből, figyelmemből?
 9. Mi az a 3 dolog, amit jövőre biztosan másképp csinálok?

Zárásként: írj egy mondatot, mely jellemzi az előző évedet.

Szintén fontos a visszatekintés után egy alapos tervezés is a jövő évre. Ehhez is hoztam számodra támpontokat. A visszatekintés és a tervezés között, viszont érdemes egy pár óra szünetet tartanod.

Érdemes még a tervezési kérdések előtt az előző évek terveidet megvizsgálni, hogy mely célodból melyik milyen mértékben valósult meg.

Íme a tervezési kérdéseid

 1. Mi az 3 dolog, melytől a legboldogabb lennék, ha idén teljesülne?
 2. Mely 3 tulajdonságomban és 3 szokásomban akarok idén komoly változást elérni?
 3. Mely nemes célt, ideát, közösséget fogok idén szolgálni, ami önmagamon túlmutat?
 4. Mely közeli hozzátartozómmal vagy ismerősömmel van még rendezetlen dolgom, melyet idén megpróbálok feloldani?
 5. Mit újat fogok tenni idén a fizikai egészségemért, a lelki békémért és a szellemi/spirituális fejlődésemért? (külön-külön) Milyen forrásokból (könyvek, képzések, közösségek, egyéb programok) fogok idén táplálkozni?
 6. Mit teszek idén a jelenlegi vagy jövőbeli párkapcsolatomért? Hogyan tudatosítom és erősítem meg a gyakorlatban is férfiasságom/nőiességem, hogy a hozzám illő társammal egyre mélyebb legyen az összetartozás és a bensőségesség?
 7. Mit teszek idén a pénzügyi intelligenciám fejlesztéséért és hogy egzisztenciálisan is magabiztosabb, elégedettebb legyek?
 8. Mi lesz idén számomra az igazi kikapcsolódás? Mit csinálok a szabadidőmben, ami teljesen kikapcsol és feltölt, ahol nem agyalok és céltalanul, de aktívan jól érzem magamat?
 9. Hogyan fogom indítani a következő 365 napban, a napjaim első 30 percét és hogyan, mivel fogom kitölteni az elalvás előtti 30 percet?

Zárásként: írd le azt a 3 szót, ami a legjobban fogja jellemezni az idei évedet!

A mostani visszatekintésem és évtervezésem nyugodt környezetben.

Mikor majd jövőre visszaolvasod az itteni kérdésekre adott válaszaidat, nagyon hálás lesz önmagadnak azért, hogy megtetted. Saját tapasztalatból mondom, hogy komoly tudatalatti felismerésekre tud rávezetni.

Sok sikert kívánok Neked az Újévhez! 🙂

Ádám