Te mivel indítod a reggeledet? Tudtad, hogy a legsikeresebb emberek általában nagyon hasonlóan indítják a reggeleiket és bizony sikerük egyik legfontosabb titka ez!?

A reggel célja az erőgyűjtés a napi feladatokhoz, kihívásokhoz, teendőkhöz, hiszen amit ismétlődve, gyakran végzel, abból lesz erőd és tartalékod.

A reggeli rutinom

Hossza a sporttevékenységtől függően 30-90 perc. Ez előtt nincs munka, nincs feladat, még nincs teendő. Csak a rutinok:

 1. Koncentrációs fókusz-gyakorlat egy tárggyal 7 lépésben (Rudolf Steiner)
 2. Mihály-meditáció (Rudolf Steiner)
 3. Gerinctorna/cardio mozgás/nyújtás
 4. Reggeli/vitaminok/folyadék
 5. Önfejlesztés

Nem vagyok természetesen 100%-kos, de törekszem rá, hogy a napjaim 80-90%-ka így induljon.

Ezeket kerüld el reggel!

Kerülök minden simogatós dolgot (telefon, tablet, laptop, távirányító), általában be sem kapcsolom őket addig, míg nem végeztem a rutinokkal. Tehát minden más csak a rutinok után jön:

 • nem fogadott hívások
 • üzenetek
 • emailek
 • napi feladatok
 • hírek
 • szórakozás
 • Youtube videók
 • zenehallgatás

Ezekhez mind erőforrásra és energiára van szükséged, és míg a rutinok illetve egy fontos feladat megoldása lendületet ad a következő kihíváshoz, addig a közösségi média és egyéb hírek gátlástalan nyelése csak gurulás lefelé a lejtőn.

Adj magadnak min. 1 hónapot, míg szokássá válnak!

Ne feledd, hogy minden rossz szokás felülírása egy jó szokással, egy új napi rutinnal kezdődik és min. 21-28 napig tart az első áttörés, azaz eddig minden nap tartanod kell őket, hogy az új lelki izmaid megerősödjenek.

A rutinok betartása erőt ad a küzdelemhez

Ez lesz az egyik hajtóerőd, lendületed a naphoz. Nem beszélve arról, hogy ha az adott nap nem úgy sikerül ahogy tervezted és visszatekintesz a reggeli első órádra, jó érzés fog eltölteni, mert amit elhatároztál azt betartottad és így a nap eleje már nem kudarc, hanem siker!

Íme az erről szóló kedvenc motivációs beszédem egy amerikai flotta-tengernagytól:

Ha épp síelsz, wellnessen vagy, nyaralsz – ez a legjobb alkalom belevágni!

Mi lenne ha az idei síelést, nyaralást vagy wellness hétvégét nem passzívan töltenéd (sörözés, filmnézés, láb-lógatás), hanem a reggeleidbe elkezdenéd beépíteni az új rutinokat. Sokkal jobban fel fogsz tőle töltődni, mintha csak az „amihez épp kedvem van” stílust követnéd.

Kezdd kicsiben, tervezz reálisan!

Fontos hangsúlyozni, hogy ha eddig sosem volt reggeli rutinod a kávén és a fogmosáson kívül, akkor ne kezdj el 10 dolgot egyszerre! Kezdd kicsiben, és adj hozzá egy újabb rutint minden héten és így növeld az erre fordított időt.

Sokkal jobb sikeresen megmászni napi 100 métert, mint betervezni 1000-et, de feladni 300-nál végleg.

Csináld együtt a pároddal!

Ha a reggeli rutin egy részét együtt tudod csinálni a pároddal, az egyrészről nagyon nagy összetartó erőt kovácsol a kapcsolat részére, hiszen közös ritmusra hangol, ami kettőtök lelki életének összehangolásához is remek üzemanyag.

Másrészről pedig egymást segítitek a kitartásban, mikor valamelyikőtök éppen fáradtabb.

Viszont az nem lehet kifogás, hogy a társad nem akarja vagy feladja. Nem függhet tőle a rutinod. Ha együtt tudjátok csinálni az nagyon jó, de ha nem, attól még te csináld és ne keress kifogást!

Ezen kívül nagyon tudom még ajánlani „Eben Pagan – Wake Up Productive” nevű online programját, én magam is sokat tanultam belőle és nagyon hasznos ötleteket ad a hatékonyságod növeléséhez.

Sok sikert kívánok a megújított reggeleidhez! 🙂